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6. Section A.12 Key Personnel, delete Qualifications of “Senior Technical GBV Program 

Manager/Deputy Chief of Party” and replace with Qualifications of “Family Panning Advisor” 

 

7. Section F.4 Quarterly Financial Reporting ii. Monitoring, Evaluation and Learning Plan, delete 

and replace bullet 6 and 8 as follows:  

 

• “GBV outcome indicators will be tracked 

• Enrolment tools and case management tools will be developed and used, especially for GBV” 

 

C. Questions and Answers 

Q1 What is the frequency with which USAID is prepared to reimburse the successful applicant for 

achievement of milestones and what is the expected timeline and turnaround for payment once a 

milestone has been achieved?  

A.1 The individual milestones payments do not necessarily have to reflect costs incurred for that 

milestone and as such the successful applicant may not necessarily be reimbursed for actual costs.  

USAID will collaborate with the apparently successful applicant to co-create the milestones and payment 

frequency prior to award.  The allocation of payments based on milestones may be structured to provide 

the recipient with sufficient financial liquidity that facilitate an initial mobilization of the Activity and 

provide sufficient liquidity to achieve the next milestone. The partner is only paid if it meets 

targets/milestone and is then paid the set amount for achieving the milestone. Note, that milestones may 

be amended during the period of the award, if the original milestones are no longer feasible or 

appropriate due to circumstances beyond the control of the recipient. 

Payment will be made to the Recipient upon acceptance of the milestone by the Agreement Officer’s 

Representative (AOR) and thereafter the submission of a properly prepared voucher using the SF-1034 to 

USAID’s Office of Financial Management.  The payment office will process the invoice within 30 days. 

Q.2 Could USAID please clarify how local organizations are expected to manage cash flow in a fixed 

amount award where payments are based on achievement of milestones? Would USAID consider 

providing the successful applicant with advance funding at the onset of the project, e.g., upon signing of 

the award?  

A.2 USAID is well aware of local organizations’ cash flow issues and intends to work collaboratively 

with the apparently successful applicant to co-create milestones that will be developed in a way that (1) 

helps achieve the overall activity objective(s), and (2) provides the recipient with enough cash flow  

Q.3 Can USAID please confirm that the Monitoring, Evaluation, Learning (MEL) Plan and 

Implementation Plan are not required with the application? 

 

A.3 The MEL Plan and the Annual Implementation plan are not required with the application.  The MEL 

Plan is submitted within 60 days of award covering the life of the Activity (see Section F.4 ii. of the 

NOFO).  

 

Q.4 Can USAID please confirm that past performance references are not required with the application?  

 

A.4 Past performance information is not required to be submitted with the application. Per Section D.3.9 

of the NOFO, the history of performance is only to be submitted if requested by the Agreement Officer 



 

Q.5 Can USAID please confirm that all commodities needed for PEPFAR-sponsored patient care (rape 

kits, PrEP, PEP, ARTs, tests, etc.) are already accounted for in existing projects and will not need to be 

purchased as part of this project?  

 

A.5 GIR’ITEKA is a technical assistance award. No commodities are expected to be procured as part of 

this award. 

 

Q.6 Can USAID please provide the data regarding current GBV, HIV case-identification as well as the 

progress made in capacity building to date in the regions listed in the solicitation, in order for the 

applicant to develop a milestone-based project plan?   

 

A.6 USAID is not able to provide additional data.   

 

Q.7 In our experience, in order to run HIV clinics, it is necessary to work with the Ministry of Health and 

other government ministries and obtain approval for activities. How does USAID foresee the Recipient 

interacting with the Burundian government in implementing this scope of work? Can USAID please 

elaborate on how the Recipient may work with the government without providing direct or indirect 

support to the government?  

 

A.7 USAID is in the process of reviewing how TIP restrictions will impact programming. USAID is 

working in close collaboration with the Department of State and hope to have greater clarity on what, if 

any, current TIP restrictions will have on this activity. 

 

Q.8 Can USAID please confirm that the qualifications for the Chief of Party are correct? The 

qualifications contain reference to OVC and appear to be the qualifications that were listed for the Chief 

of Party of the WIYZIRE NOFO. 

 

A.8 Thank you for identifying this error. There are three bullet points that are incorrect - bullets 5, 6, and 

7. The correct bullets are as follows:  

● Demonstrated ability to engage government and to represent GBV prevention and response 

priorities and issues, desired 

● Experience with GBV prevention and response programs, systems strengthening, capacity 

building, service delivery, quality improvement or policy development, desired 

● Knowledge of GBV, gender, key populations, and HIV issues desired 
 

Q.9 Can USAID please confirm the title of the 2nd key personnel position. On page 18, the title is, “Senior 

GBV Technical Director/Deputy Chief of Party” whereas on page 19 the title is “Senior Technical GBV 

Program Director/Deputy Chief of Party” 

 

A.9 The correct title is “Senior GBV Technical Director/Deputy Chief of Party”. 

 

Q.10 Can USAID please confirm the title of the 4th key personnel position? On page 18, the title is 

“Senior Monitoring, Evaluation, and Learning Advisor” whereas on page 21 the title is “Strategic 

Information and Knowledge Technical Advisor.” 

 

A.10 The correct title is “Senior Monitoring, Evaluation, and Learning Advisor”. 

 

Q.11 Can USAID please confirm the title of the 5th key personnel position? On page 18, the title is 

“Family Planning Advisor” whereas on page 21 the title is “Family Planning Technical Advisor.” 



 

A.11 The correct title is “Family Planning Advisor” 

 

Q.12 Can USAID please confirm the required/desired qualifications of the 5th key personnel position (FP 

Technical Advisor)? On page 21 under “Family Planning Technical Advisor” qualifications are listed; 

however, it states that the qualifications are for the Senior Technical GBV Program Manager. 

 

A.12 The heading is incorrect and should read “Qualifications of the Family Planning Advisor:” The 

qualifications listed are correct for the Family Planning Advisor position.  

 

Q.13 May references for the key personnel be on a separate (fourth) page that is not included in the 3 

page limit per CV? 

 

A.13 No.  In accordance with Section D.2, 7 Annex 1 of the NOFO, Resumes for Key Personnel are not to 

exceed 3 pages for each key personnel position and includes references. It is the responsibility of the 

applicants to ensure their application is compliant with the terms and conditions of the NOFO. 

 

Q.14 On page 27, the RFA notes that applicants must combine the various parts of the technical 

application into a single document. If, once combined, the various parts of the technical application 

exceed the 10MB limit, may applicants split the technical application into more than one component, each 

of which is submitted separately? 

 

A.14 Yes, the technical application may be submitted in more than one email as an attachment and each 

email with attachment must not exceed the 10MB limit.  Applicants must provide instructions on how to 

collate the multiple emails or label them 1 of X, 2 of X, 3 of X, etc. 

 

Q.15 Can USAID please clarify the submission instructions for the technical application? On page 27, the 

RFA notes that applicants must combine the various parts of the technical application into a single 

document. On page 28, the RFA indicates that applicants must submit the technical application in Word 

and PDF. May applicants submit a Word version of the 20-page technical application and submit the 

annexes only in PDF? 

 

A.15 The technical application must be submitted in a searchable and editable Word and PDF format. 

Also please see response to Q.14 above.  

 

Q.16 Can USAID please clarify the distinction between the staffing plan that is part of the 20 pages of the 

technical application and Annex 3: Staffing Plan? May applicants omit the staffing plan from the 20-page 

technical application and include only as an Annex? 

 

A.16 Applicants must provide a high-level summary of the staffing plan within the technical application. 

Additional detail can be provided as part of Annex 3.  

 

Q.17 What is the weight of the respective evaluation criteria (Criteria 1, 2, and 3) beginning on page 39 of 

the NOFO?  

 

A.17 In accordance with ADS 303.3.6.2 a., “It is not necessary to quantify the relative weight of 

the criteria, but the announcement must identify the relative importance of the criteria” Section  

E.2.1 of the NOFO states that the criteria are shown in descending order of importance...”. 

 

Q.18 May applicants submit additional annexes with the technical application beyond the five required 

annexes? 



 

A.18 No additional annexes will be considered.  

 

Q.19 Can USAID please clarify whether the limit on sub-awards and contracts of 25% of the total 

estimated amount (pg. 35) is the limit for each sub-award/contract or the total across all sub-

awards/contracts? 

 

A.19 The 25% limit on sub-awards and contracts refers to the total estimated amount of the award. For 

example, if the total budget for the Activity is $1,000,000, the total for all proposed subawards and 

contracts cannot exceed $250,000. 

 

 

Q.20 Can USAID please confirm that milestones on each payment will be co-developed with USAID 

post-award and are not required as part of the application?  

 

A.20 Milestones are not required as part of the application.  The milestones will be co-created  

between USAID and the apparently successful applicant prior to award and will be included in  

the fixed amount award. 

 

Q.21 Pg. 34 of the NOFO indicates that the detailed budget should include a breakdown by fiscal year or 

partial fiscal year. As the project dates may not align with the fiscal year and because the annual budget 

amounts have been provided by project year (not fiscal year), may applicants instead show a breakdown 

by project year? 

 

A.21 Applicants must submit a detailed budget broken down by fiscal year (October to September) or 

partial fiscal year rather than calendar year to align with the reporting requirements.   

 

Q.22 Can USAID please confirm that the documents listed on page two of the eligibility checklist (e.g., 

financial audits) are NOT to be included with the application and will only be requested at a later date 

from the apparently successful applicant? 

 

A.22 Correct, the documents listed in the eligibility checklist will only be requested from the apparently 

successful applicant.  

 

Q.23 On page 23 of the NOFO, it is indicated that the annual amount is 1 million USD. Would USAID 

consider a varied annual budget amount as long as the total budget does not exceed $3 million USD?  

 

A.23. The proposed budget should reflect the applicant’s technical approach. USAID can consider a 

varied annual budget amount with justification not to exceed a total budget of USD $3 million. 
 

Q.24 Page 35: D.3.3.9 (Indirect Rate):  The NOFO mentions 3 potential ways for an applicant to charge 

indirect costs: a) Direct Charge Only; b) De minimis rate of 10% of modified total direct costs (MTDC); 

c) No current NICRA, but applicant has an indirect rate other than the de minimis.  However, the NOFO 

does not allow for the possibility of a subawardee that has a US Government approved NICRA. 

 

A.24 Applicants and subawardees should budget their indirect costs using the rates approved in their 

most recent USG NICRA, if applicable. 

 

Q.25 Can a subawardee charge indirect rates as per their approved NICRA? 



 

A.25 Please see response to Q.24 above. 

 

Q.26 Page 38 section D.3.10 discusses Required Certifications and Assurances and other statements of 

the Recipient.  Can USAID confirm if the successful subrecipient will need to submit a Certifications and 

Assurances document along with the Prime? 

 

A.26 Required Certifications, Assurances and other statements are only to be submitted by the apparently 

successful prime applicant and are not to be submitted for their subrecipients. 

 
D. Applicability of Original NOFO 

Except as specifically amended herein, all other terms and conditions of the subject NOFO, as previously 

amended, remain unchanged and in full force and effect. 


